City Tampereella

Messut ja konferenssit Tampereella

Aikaansa seuraavat ihmiset ovat varmasti huomanneet, että aivan viime vuosina erilaiset tapahtumamarkkinoinnin muodot kuten konferenssit ja messut ovat nostaneet merkittävästi suosiotaan. Syitä tähän on luonnollisesti monia, mutta yleisen taloustilanteen parantuminen on ehdottomasti yksi merkittävimmistä. Kokemuksista on tullut entistä merkittävämpi kuluttamisen muoto ja elämänlaatua parantavien hankintojen suosio on kehittynyt samaa tahtia.

Erilaisilla yhteen kokoavilla markkinointitapahtumilla on pitkä historia, mutta varsinkin Pirkanmaan pääkaupungissa, Tampereella, niiden suosio on ollut vankkaa jo reilusti yli puoli vuosisataa. Ensimmäiset Tampereen Messut järjestettiin jo vuonna 1950. Nämä yleismessut osoittautuivat hyvin suosituiksi ja niiden vakinaistamista alettiin suunnitella nopeasti. Vuonna 1964 Tampereen alueen messutoimintaa edistämään perustettiin Tampereen Messut Oy, joka onkin tänä päivänä yksi Suomen pisimpään yhtäjaksoisesti toiminut messuyhtiö. Vuodesta 1985 asti Pirkkalan Pirkkahallissa operoinut Tampereen Messut Oy onkin alueen ehdoton messukuningas.

Tampereen messut Oy on osa Tampereen messut -konsernia, johon kuuluu yhtiön lisäksi myös tapahtumatoimisto Finland Events, messurakentamiseen erikoistunut Expotec, messukeskuksen ravintolatoiminnasta vastaava Finland Restaurants Oy, eli Finnresta, ja kongressi- ja konferenssitoimisto Tavicon. Kokoluokkaansa nähden Tampere, jota muutamat suuruuden hullut hämäläiset ovat kutsuneet Suomen messupääkaupungiksi, onkin erittäin vilkas tapahtumakaupunki, joten toimialan eri osa-alueisiin erikoistuneille yrityksille on ehdottomasti tarvetta.

Jo pelkästään Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen ohjelmisto koostuu noin 30 vuositapahtumasta, joista keskiarvolta reilut puolet toteutuu. Näytteille asettelijoita Tampereen Messut Oy:n messuilla on vuosittain reilusti yli 3 000 ja osallistujamäärät ovat lähennelleet vuosittain jopa 140 000 henkeä. Suosioltaan suurimmat messut ovat epäilemättä Alihankinta-messut ja Suomen kädentaidot -messut, mutta myös monilla muilla messukeskuksessa järjestetyillä tapahtumilla on omat vankat kannattajakuntansa.

Messuja ja konferensseja moneen makuun Pirkanmaalla

Tampereen Messu- ja urheilu­keskuksessa järjestetään Suomen kädentaidot- ja Alihankinta -messujen lisäksi vuosittain muun muassa myös Asta Rakentaja-, NordicFood-, Kirja- ja Tampere Bike Show -messut. Monia messukävijöitä ovat viime vuosina kiinnostaneet erityisesti erilaiset yhdistelmämessut, joista yleensä kevättalvella järjestetyt Supermessut ovat vallan erinomainen esimerkki. Tampereen Messut eivät kuitenkaan ole ainoa merkittävä toimija Tampereella, joka on kerännyt mainetta ja kunniaa erilaisten kokoontumisajojen järjestäjänä.

Kun Pirkkalan seudulta siirrytään lähemmäksi kaupungin keskustaa, tullaan lähemmäksi Tampere-talon vaikutuspiiriä. Monien mielestä Tampere-taloa voidaankin aiheesta pitää yhtenä maamme merkittävimmistä konferenssien ja kongressien järjestämispaikkana. Tampere-talo onkin messuhallia huomattavasti monipuolisempi kokoustila. Siellä voi sinfoniaorkesterin ohella käydä kuuntelemassa muun muassa tiedemaailman kansainvälisesti tunnetuimpia asiantuntijoita ja tutkijoita sekä tänä päivänä erittäin suosittuja populaarikulttuuriaiheiden ympärille kerääntyviä konferensseja eli “coneja”.

Konferensseja Tampere-talossa

Aivan Tampereen yliopiston välittömässä läheisyydessä, Tampereen Sorsapuiston kylkeen rakennettu Tampere-talo on Pohjoismaiden suurin kongressi- ja konserttitalo. Tampere-talo valmistui alun perin vuonna 1990, mutta vuonna 2016 valmistui sen uusin laajennusosa ja suunnitelmien mukaan vuonna 2019 sen tontille valmistuu myös Suomen ensimmäinen Marriot-hotelli. Tampere-talossa toimii muun muassa Muumimuseo ja Tampere Filharmonia. Presidentin linnan ollessa remontissa vuonna 2013, presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestettiin myös Tampere-talossa. Ennen valmistumistaan Tampere-taloa suunniteltiin varsin pitkään. Ensimmäiset päänavaukset kulttuuritalon tarpeellisuudesta kuultiin jo 1930-luvulla, mutta varsinaisen rakennushankkeen etenemistä saatiin odottaa niinkin pitkään kuin 1970-luvulle. Vuosittain Tampere-talossa järjestetään yli 600 tapahtumaa, joiden yhteenlaskettu kävijämäärä on miltei 400 000, joten kyseessä on todella vilkas ja suosittu tapahtumakeskus. Maksullisten kongressien lisäksi talossa järjestetään myös useita kaikille avoimia tapahtumia.

Häämessut, Tampere kuplii ja Valoa pimeyteen

Tampereen alueen messu- ja kongressikalenteria voi hyvällä syyllä pitää monipuolisena ja rikkaana. Useimmiten vuosi starttaa hempeillä tunnelmilla, helmikuun ensimmäisinä viikkoina järjestettävillä Häämessuilla, jotka tuovat Tampere-taloon massiiviset joukot unelmiensa päivää suunnittelevia morsioita kaasot ja sulhaset mukanaan. Tampereen Häämessut ovat esitelleet häähumun parhaita ideoita ja palveluita jo vuodesta 1994.

Hieman erilaista tapahtumatunnelmaa tarjoaa puolestaan Tampere kuplii -sarjakuvafestivaali, joka on kerännyt muun muassa Tampere-talossa järjestettäviin paneelikeskusteluihin ja erilaisiin workshopeihin tuhansia sarjakuvan ystäviä niin kotimaasta kuin maailmaltakin. Vuonna 2007 ensimmäisen kerran järjestetyillä Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla jaetaan vuosittain muun muassa Sarjakuva-Finlandia. Tampere-talon toiminnalla on aina ollut läheinen yhteys Tampereen yliopistoon ja sitä kautta myös laajempaan tiedeyhteisöön. Vuonna 2018 järjestettiin muun muassa kaikille avoin poikkitieteellinen Valoa pimeyteen -tiedetapahtuma, jossa käsiteltiin niin Suomen historiaa kuin tulevaisuuttakin.

Roolipelitapahtumia ja kansainvälistä tiedettä

Tampere-talon tapahtumakalenterissa erilaiset tiedetapahtumat ja -konferenssit näyttelevätkin suurta osaa. Kuluneina vuosina Tampere-talossa onkin kokoonnuttu muun muassa sellaisten otsikoiden alla kuin International Computer Archive for Modern and Medieval English ja International Computer Archive for Modern and Medieval English, joten pelkkää tieteen popularisointia talon kongressitiloissa ei järjestetä. Myös Nokian Renkaat on järjestänyt talossa yhtiökokouksensa ja Teollisuusliitto liittokokouksensa, mutta myös Tampereen yliopiston kunniatohtori- ja tohtoripromootiot kuuluvat luonnollisena osana Tampere-talon ohjelmistoon.

Vuosittain järjestettävien, harrastehenkisten tapahtumien erikoisin yksilö saattaa hyvinkin olla Tracon, eli Tampereen roolipeli- ja animecon. Se rakentuu pelien, animen, mangan, cosplayn ja muun japanilaisen populaarikulttuurin ympärille. Vuodesta 2010 asti Tampere-talossa järjestetty Tracon on yksi Suomen suurimpia anime- ja roolipelitapahtumia ja vuosittainen noin 5 500 kävijän määrä kasvaa edelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *