Tampere on yksi Suomen suurimmista kaupungeista, ja se on tunnettu esimerkiksi teollisuudesta ja sen historiasta. Tämä näkyy nykyään ainakin museotarjonnassa ja kaupungin arkkitehtuurissa. Mutta Tampere, niin kuin monet muutkin suurkaupungit, on muuttunut runsaasti viime vuosina. Ihmiset matkustavat Tampereelle useista eri syistä, moni matkusta kaupunkiin työasioissa, mutta paljon on heitäkin, jotka menevät Tampereelle vain lomailemaan, esimerkiksi huvittelu- tai kulttuurimatkalle. Tampere tarjoaakin paljon tekemistä eri matkustajaryhmille ja on sanottu olevan yksi Suomen kiinnostavimmista kaupungeista vierailla.

Tällä sivustolla kerromme, kuinka Tampereelle pääsee parhaiten. Käsittelemme sekä juna-, lento-, auto-, että bussiyhteyksiä eri näkökulmista. On kuitenkin otettava huomioon, että tieto muuttuu nopeasti, ja esimerkiksi kohteet, joista Tampereelle pääsee lentäen, vaihtuu noin vuosittain. Myös bussiyhteyksien suhteen muutoksia tapahtuu varsin usein. Muita liikennevälineitä emme käsittele, vaikka esimerkiksi laivalla ja veneellä kaupunkiin pääseekin useasta kolkasta. Jotkut myös tulevat kaupunkiin polkupyörällä, joka on yksi matkustustapa muiden joukossa.

Toivottavasti saat tästä hyviä vinkkejä seuraavalle Tampereen-matkallesi!

Junalla Tampereelle

Tampereen rautatieasema on yksi maamme vilkkaimmista asemista. Kyseessä on risteysasema, josta pääsee moniin eri suuntiin junalla. Tampereelle on hyvät junayhteydet muualta Suomesta. Erityisesti Helsingistä Tampereelle menee kymmeniä junia päivässä. Helsingistä Jyväskylään, Poriin ja Ouluun kulkevan junat menevät Tampereen kautta. Lisäksi Helsingistä lähtee useita junia, joiden pääteasema on juuri Tampere. Junamatka Helsingistä Tampereelle kestää noin kaksi tuntia ja matkan varrella on monia mielenkiintoisia kaupunkeja, kuten Hämeenlinna, Toijala ja Riihimäki.

Tampereelta pääsee myös muihin kaupunkeihin junalla. Esimerkiksi Haapamäen suuntaan pääsee Tampereelta. Tampereella on useita päivittäisiä junayhteyksiä Turusta, ja laivojen aikataulun mukaan myös Turun satamasta. Tampereelle pääsee suoraan myös esimerkiksi Jyväskylästä ja Oulusta sekä vaihtamalla junaa esimerkiksi Kuopiosta ja Joensuusta. Myös Porista pääsee Tampereelle junalla. Juna onkin yksi suosituimmista kulkuvälineistä tulla Tampereelle, ja yksi sen etu on se, että juna tuo matkailijan aivan Tampereen keskustaan. Tampereen rautatieasema onkin matkustajamäärältään Suomen toiseksi vilkkain asema.

Lentäen Tampereelle

Tampereelle pääsee myös mukavasti lentokoneella. Helsingistä on lentoja Tampereelle useita kertoja päivässä. Tampereen Pirkkalan lentoasema on matkustajamäärältään Suomen kahdeksanneksi vilkkain lentoasema. Lentokentällä on kaksi terminaalia, vanhempi terminaali on halpalentoyhtiöiden käytössä. Lentokentän kiitotie on 2700 metriä pitkä, ja se aiotaan uusia. Sen peruskorjaus on alkanut vuonna 2018. Moni ulkomailta Suomeen lentävä ottaakin lennon ainoastaan Helsinkiin ja tulee Tampereelle muilla liikennevälineillä. Seuraavaksi käymme läpi ulkomailta Tampereelle suuntautuvia lentoja, koska Tampereen lentoasema on myös kansainvälinen lentoasema.

Tampereelle pääsee myös suoraan ulkomailta. Parhaimmat yhteydet ovat Tukholmaan, jonne pääsee SAS:n lennoilla. Tampereelta pääsee myös Air Balticin lennoilla Riikaan, Latviaan. Ryanair käyttää myös aika ajoin Tampereen kenttää, ja yhtiö onkin lentänyt monesta kohteesta Tampereelle vaihtelevalla menestyksellä. Vuonna 2018 Tampereelle on lennetty Saksan Bremenistä ja Budapestistä. Aiemmin Ryanairilla on ollut enemmän yhteyksiä Tampereelle ja matkustajamäärätkin ovat olleet ajoittaan suuria, mutta Suomi on osoittautunut varsin haastavaksi toiminta-alueeksi Ryanair -yhtiölle.

Bussilla Tampereelle

Tampereelle bussilla tuleva saapuu useimmiten Tampereen linja-autoasemalle, joka on valmistunut vuonna 1938. Rakennus on säilynyt alkuperäisessä asussaan ja on nykyään suojelukohde. Se oli mahdollisesti valmistuessaan Euroopan suurin linja-autoasema. Rakennus on hyvä esimerkki funktionalistisesta eli käytännönläheisestä arkkitehtuurista, ja siitä voi löytää yhtäläisyyksiä aiemmin mainitun Tampereen rautatieaseman kanssa. Tämä on myös luonnollista, koska asemaa suunnitelleet arkkitehdit osallistuivat myös rautatieaseman suunnitteluun. Sanotaankin, että he ottivat mallia rautatieasemista, koska vastaavia sen kokoluokan linja-autoasemia ei ollut.

Tampereelle on erinomaiset bussiyhteydet monesta Suomen kaupungista. Helsingistä Tampereelle kulkee kymmenittäin busseja päivittäin ja useita busseja kaupunkiin tulee myös esimerkiksi Raumalta, Turusta, Porista ja Jyväskylästä. Monille bussiyhtiöille Tampere onkin tärkeä kaupunki. Tampereella näkee erityisesti Paunu-yhtiön busseja, jotka usein ajavat Tampereelle. Myös länsilinjat operoivat pääasiassa Tampereelle ja sen läheisyydessä. Valtakunnallisella Onnibus-yhtiölläkin on useita linjoja, jotka menevät Tampereelle tai kulkevat Tampereen kautta. Tämä yhtiö ei kuitenkaan aja Tampereen keskustaan tai linja-autoasemalle, vaan sen pysäkki sijaitsee kauempana.

Autolla Tampereelle

Tampereelle pääsee myös mukavasti omalla autolla. Kaupunki sijaitsee kolmostien varrella Helsingin ja Vaasan välillä. Tie on osa Eurooppatie 12:ta. Helsingin ja Tampereen välinen tieosuus on moottoritietä, tien pituus on 160 kilometriä. Toinen merkittävä Tampereelle johtava tie on Turusta tuleva ysitie. Tie on tärkeä itä-länsi suunnan kulkuväylä, sillä se johtaa aina Suomen ja Venäjän väliselle Niiralan raja-asemalle. Tampereen lisäksi tie ohittaa esimerkiksi Jyväskylän, Kuopion ja Joensuun. Monelle auto onkin ainoa kulkuvälinne Tampereen-matkalla.

Yhteenveto

Tampereelle pääsee hyvin niin junalla, autolla, lentäen kuin bussilla. Tampereen maantieteellinen sijainti onkin varsin hyvä ja keskeinen. Monet Suomen suurimmista kaupungeista sijaitsevat lähellä Tamperetta. Esimerkiksi Helsinkiin, Turkuun, Tampereelle, Espooseen, Vantaalle ja Jyväskylään on vain noin parin tunnin matka Tampereelta. Myös rannikon merkittävät kaupungit kuten Pori ja Rauma sijaitsevat varsin lähellä Tamperetta. Hyvät kulkuyhteydet vaikuttavatkin positiivisesti kaupungin talouteen ja vetovoimaisuuteen – Tamperetta pidetäänkin usein yhtenä Suomen parhaimmista kaupungeista elää ja asua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *