Conferences

Suomen tunnetuimmat konferenssit

On ehkä jopa hieman yllättävää, kuinka paljon Suomessa järjestetään konferensseja joka vuosi. Konferenssien aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Osa kokouksista on tarkoitettu pienemmälle yleisölle, kun taas jotkut vetävät puoleensa jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä. Konferenssin ideana on kerätä samasta aihepiiristä kiinnostuneet ihmiset samaan tilaan muodolliseen kokoukseen, ja tyypillisesti ne kestävät yhdestä päivästä muutamaan päivään.

Konferensseja voi järjestää sekä virtuaalisesti niin sanottuina e-konferensseina kuin myös ennalta määrätyssä kokoustilassa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla erikoisiin ja hienoihin konferenssisaleihin on panostettu valtavasti, mutta lähes jokaisesta Suomen kaupungista löytyy jonkinlainen vuokrattava konferenssitila, johon pääsee järjestämään oman kokoontumisensa. Konferenssitila on syytä vuokrata hyvissä ajoin, etenkin jos kyseessä on suuren yleisön tapahtuma. Konferenssien koko vaihtelee yleensä kohdeyleisön perusteella, ja Suomessa järjestettävät tapaamiset hoidetaan yleensä joko englannin, ruotsin tai suomen kielellä.

Nykypäivänä juuri omaan tarkoitukseen sopivan konferenssitilan etsiminen on helpompaa kuin koskaan aikaisemmin. Tapahtumaa järjestettäessä tila on mitoitettava oikein, jotta kaikki kiinnostuneet mahtuvat mukaan. Lisäksi on syytä tietää, tarvitaanko konferenssin aikana audiovisuaalisia apukeinoja, esimerkiksi äänentoistoa, videotykkiä materiaalien esittämistä varten tai jotakin muuta erityislaitteistoa. Monet konferenssitilat ovatkin varustautuneet järjestäjien tarpeisiin jo ennalta.

Tunnettuja konferenssitiloja Suomessa on lukuisia. Esimerkiksi Suomenlinna vetää joka vuosi paljon väkeä loistavien kokoustilojensa takia. Hotelleissa on yleensä omat tilansa, jotka soveltuvat eri kokoisten konferenssien järjestämiseen. Technopoliksella on usein myös paljon hyviä ja moderneja tiloja, jotka käyvät erilaisten kokousten pitämiseen. Jos konferenssissa tarjotaan syötävää, voi esimerkiksi ravintola sopia parhaiten tapahtuman luonteeseen. Tärkeintä tilassa on kuitenkin se, että yleisö viihtyy ja se sopii hyvin konferenssin vaatimuksiin.

Erilaisten ammattialojen konferenssit

Mitä erilaisimmat ammattialat ovat usein kiinnostuneita järjestämään konferensseja. Näiden tapahtumien taustalla on tuoda näkyvyyttä tärkeille ammattialan piirissä keskustelluille aiheille ja kerätä alan edustajia paikalle uusien ideoiden luomiseksi. Tästä hyvä esimerkki on Kansallinen hoitotieteellinen konferenssi, jossa huomiota kiinnitetään hoitotieteen tulevaisuuteen ja tuodaan yhteen niin tutkijoita, opiskelijoita kuin myös muita aiheesta kiinnostuneita.

Tutkivan journalismin yhdistys puolestaan järjestää Tutki!-konferensseja, joissa toimittajat saavat uusia valmiuksia ja taitoja työhönsä. Kokouksessa nähdään kansainvälisiä esiintyjiä ja järjestetään erilaisia työpajoja, jotka tähtäävät ammatillisen osaamisen kehittämiseen mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu puolestaan järjestää Savonlinnassa CAMOT-konferenssin, joka edistää Kiinan ja Euroopan yhteistyötä uusien innovaatioiden parissa sekä tekee katsauksen yrittäjyyteen ja teknologian kehittämiseen. CAMOT-konferenssi on tehnyt yhteistyötä myös muun muassa Cambridge-yliopiston kanssa ja tuonut näin kansainvälistä mainetta tilaisuudelle.

·         Slush

Slush-konferenssi on valtava ilmiö, joka on varmasti jokaiselle suomalaiselle jollakin tavalla tuttu. Slush haastaa käsitykset perinteisistä, tylsistä ja tavanomaisista konferensseista ja on kokemisen arvoinen elämys sekä valtava spektaakkeli. Slushiin osallistuu vuosittain erittäin vaikutusvaltaisia keulahahmoja, tutkijoita, yrittäjiä, opiskelijoita ja erilaisista aihepiireistä kiinnostuneita henkilöitä. Tapahtuma tuo esille ilmiömäisiä uusia start up -yrityksiä ja teknologisia innovaatioita. Tilaisuudessa käy vuosittain jopa 20 000 ihmistä tehden siitä täysin ainutlaatuisen niin Suomen kuin myös Pohjoismaidenkin tasolla. Slushissa vierailee myös sijoittajia, jotka saattavat yritysten esityksistä vaikuttuneena päättää sijoittaa ja rahoittaa yritystä eteenpäin. Ennen kaikkea tapahtumaan osallistuville yrityksille on tärkeää valtava mediahuomio, joka konferenssissa on taattu. Näin ollen voidaan tavoittaa uusia asiakkaita ja tuoda yritys ihmisten tietoisuuteen täysin uudella ja hauskalla tavalla.

·         Juhannuskonferenssi

Juhannuskonferenssi tuo yhteen erilaisia uskonnosta ja uskon asioista kiinnostuneita ihmisiä ympäri Suomea. Konferenssi voi olla mielenkiintoinen seurattava myös sellaiselle yleisön jäsenelle, joka ei itse varsinaisesti ole uskovainen. Tapahtuman teema vuonna 2018 oli tulevaisuus ja toivo, mikä on konseptina laaja ja käsittää monia erilaisia teemoja.

Juhannuskonferenssissa järjestetään raamattutunteja, evankeliumi-iltoja ja nuorille oma konferenssi varsinaisen aikuisten kokoontumisen sisällä. Keskusteluihin on mahdollista osallistua myös internetin ja radion välityksellä, ja tällä tavalla voi seurata tärkeimpiä tapahtumia, vaikka ei itse pääsisikään paikalle. Tilaisuus järjestetään talkoovoimin, ja se tuo yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen tärkeyttä tällä tavalla esille. Kaiken ikäisiä kävijöitä on huomioitu konferenssin ohjelmassa ja erilaisissa tiloissa, jotka yleisölle on järjestetty. Tapahtuma kestää viisi päivää tarjoten ohjelmaa aamusta iltaan saakka.

Poliittiset konferenssit

Helsinki on suosittu kokouskaupunki, ja Helsingin kaupunki on myös erityisen kiinnostunut lisäämään niin sanottua konferenssiturismia. On tutkittu, että jokainen konferensseissa käyvä vieras tuo mukanaan kaupunkiin noin 1900 euroa rahaa, mikä on enemmän kuin tavallisen turistin tuoma rahamäärä. Konferenssien järjestäminen on siis samalla tuottoisa bisnes. Helsinki on tunnettu erilaisista poliittisista tilaisuuksistaan ja kokouksistaan.

Viime vuosien tunnetuin lienee kesän 2018 kokous, jossa Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin. Kun Suomi toimi Pohjoismaiden Neuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2016, pidettiin Helsingissä suuri neuvonpito aiheeseen liittyen. Myös Arktinen neuvosto on saanut tutustua Helsingin upeisiin nähtävyyksiin etenkin Suomi 100 -juhlavuoden puitteissa. Tällöin kaupunki pääsi näyttämään parhaat puolensa. Konferensseilla on Suomessa pitkät perinteet, ja erilaisten tilaisuuksien tulevaisuus vaikuttaisi myös olevan valoisa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *