Activities in Tampere

Vapaa-ajan toimintaa Tampereella

Tampere on yksi Suomen suurimmista kaupungeista, joka vetää puoleensa ihmisiä sekä asumaan että käymään. Muuttoliike kaupunkiin on voimakas, ja siellä vierailee vuosittain yli miljoona matkailijaa.

Mikä Tampereen salaisuus on? Kenties yksi suurimmista vetovoimatekijöistä on kaupungin monipuolinen tarjonta kaikilla elämän osa-alueilla. Tekemistä, nähtävää ja koettavaa riittää jokaiseen makuun, ja kaikki on mukavan lähellä. Viime vuosina Tampere on noussut esiin esimerkiksi laadukkailla ravintolapalveluillaan, sillä kaupunkiin avautuu jatkuvasti huipputason ravintoloita, jotka puhuttavat ennakkoluulottomuudellaan ja persoonallisella otteellaan tehdä asioita.

Tampere on myös urheilun ja kulttuurin ehtymätön lähde. Urheilu on merkittävä osa tamperelaisten elämää ainakin penkkiurheilun merkeissä, sillä jokainen kaupunkiin syntyvä lapsi joutuu valitsemaan Tapparan ja Ilveksen väliltä jo ennen synnytyslaitokselta kotiinlähtöä. Jääkiekon lisäksi Tampereella on mahdollista harrastaa mitä tahansa liikuntaa, jonka varmistavat lukuisat määrät seuroja ja liikuntapaikkoja. Kulttuurin saralta teatterit ja museot ovat kaupungissa ensiluokkaisia ja yllättävät monipuolisuudellaan. Eikä Tampereella voi unohtaa suomalaisuuden ytimellä juhlivaa vahvaa saunakulttuuriakaan. Vapaa-ajan viettämiseen löytyy loputtomasti vaihtoehtoja.

Liiku

Tampereella aktiivinen elämä on helppoa, ja vapaa-ajalla liikkuminen onkin parasta, mitä ihminen voi hyvinvointinsa eteen tehdä. Ympäri kaupunkia löytyy kymmenittäin harrastuspaikkoja, joissa voi joko ohjatusti tai omatoimisesti harrastaa liikuntaa. Useat seurat tarjoavat liikkumismahdollisuuksia varhaislapsuudesta lähtien, ja myös työikäisille ja eläkeläisille suunnattuja palveluita on paljon. Hyvin hoidetut lenkkeilymaastot kutsuvat kävelemään, juoksemaan, pyöräilemään ja talvisin hiihtämään. Vesiurheilusta nauttiville kahden järven välissä sijaitseva Tampere on otollinen paikka. Luonnonvesien lisäksi lukuisat uimahallit ja vastikään avattu maauimala täyttävät uimareiden tarpeita.

Usein kuulee sanottavan, että Tampere on Suomen ”bodymekka”. Tämä tarkoittaa vahvaa voimailu- ja kehonmuokkauskulttuuria, joka Tampereen lukuisilla kuntosaleilla käy ilmi. Yksilölajien lisäksi kaupungissa on paljon harrastusmahdollisuuksia erilaisissa joukkueissa. Luonnollisesti jääkiekko kantaa kärkisijaa, mutta myös salibandy, lentopallo ja useat muut lajit vievät osan tuhansien tamperelaisten vapaa-ajasta.

Liikuntaharrastuksissa Tampereella parasta on se, että hyviä lenkkeilyreittejä, liikuntahalleja, urheiluseuroja ja vapaampia harrasteporukoita voi löytää ympäri kaupunkia, jolloin harrastuksen voi monesti saada läheltä kotia.

Sauno ja ui

Liikunnasta seurannut hiki on Tampereella helppo pestä pois hieman persoonallisempaan tyyliin. Maailman saunapääkaupungiksi julistetulla Tampereella on Suomen mittakaavassa eniten julkisia saunoja. Maamme vanhin yleinen sauna on vuonna 1906 avattu Rajaportin sauna, jossa ainakin jokaisen kaupungissa asuvan pitää ehdottomasti käydä. Jos saunomiseen haluaa yhdistää pulahtamisen järveen, ovat vaihtoehtoina esimerkiksi Kaupinojan sauna, Rauhaniemen Kansankylpylä, Kaukajärven uimala ja Suomensaaren sauna. Talvisin saunomisen yhteydessä tarjolla on hyisempiä avantouintihetkiä, jotka kuuluvat monen tamperelaisen säännölliseen vapaa-ajanohjelmaan.

Uudempaa saunakulttuuria Tampereella edustaa Ratinan suvantoon Laukontorille rakennettu Saunaravintola Kuuma. Kuuman saunoissa rentoutuminen on taattua puilla lämmitettävässä löylyhuoneessa tai vaihtoehtoisesti savusaunassa. Löylyjen jälkeen vapaa-aikaa voi jatkaa saunojen yhteydessä olevan ravintolan herkuista nauttien. Vuosikymmenten odotus saatiin päätökseen viimein vuoden 2018 loppukesällä, kun Tampereelle avattiin maauimala jo ennestään paikalla sijainneen uintikeskuksen viereen. Maauimalassa saunominen ja uiminen on koko perheelle mukavaa yhteistä aikaa, sillä lastenallas, kahluuallas ja hyppytorni takaavat iloa kaikenikäisille uimareille.

Ole kultturelli

Monipuolisena kulttuurikaupunkina Tampere antaa parastaan niin musiikin, teattereiden kuin museoidenkin saralla. Ympäri vuoden kaupungissa järjestetään sekä suuria ulkoilmakonsertteja kuin tasokkaisiin konserttisaleihin keskittyviä esityksiä. Tampere Filharmonia on lähes sadan muusikon sinfoniaorkesteri, jonka kotisali on Tampere-talossa. Orkesterilla on tärkeä osa tamperelaisessa musiikkikasvatuksessa, ja se tuottaa musiikkielämyksiä kaikille halukkaille ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvalin johdolla. Kevyemmästä musiikista vastaavat esimerkiksi vuosittain järjestettävät Tammerfest-, Tammerkosken Sillalla- ja Blockfest -musiikkitapahtumat, jotka ovat vain jäävuoren huippu Tampereen laajasta musiikkitarjonnasta.

Kulttuurintäyteinen vapaa-aika jatkuu teattereissa, joita Tampereella riittää useita. Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri sekä Tampereen Komediateatteri ovat kaupungin suurimmat kulttuurilaitokset, mutta mukaan mahtuu myös monia muita pienempiä teattereita. Kesäisin Pyynikin kesäteatteri esittää sekä lapsille että aikuisille sopivia näytelmiä, ja Teatteri Telakka on ilman valtion rahoitusta toimiva vapaa ammattiteatteri. Museoiden osalta Tampereella on paljon nähtävää. Museokeskus Vapriikissa saa kulumaan koko päivän, sillä yhden rakennuksen sisällä on monta museota. Muumimuseo on Tampere-talon yhteydessä sijaitseva kohtauspaikka muumien ystäville.

Pidä silmäsi auki

Vapaa-aikaa viettäville Tampereella on paljon annettavaa myös varsinaisten suunniteltujen tekemisten lisäksi. Pelkästään kävely kaupungilla on elämys, sillä vahvasti muutoksen keskellä oleva kaupunki elää päivittäin vaihtuvassa maisemassa. Silti esimerkiksi kaupungin peruselementteihin kuuluvat rakennukset ja nähtävyydet pysyvät paikoillaan ja jaksavat viehättää. Kiipeä Pyynikinharjulle ja nauti maan makoisimmat munkkikahvit Pyynikin Näkötornilla. Aja huimaa vauhtia liikkuvalla hissillä ylös Näsinneulaan, josta kaupungin yli näkyviä maisemia voi ihailla 168 metrin korkeudessa. Tai kiertele vanhan teollisuuskaupungin henkeä huokuvien punatiilirakennusten varjoissa.

Mahdollisuuksia ja potentiaalia

Tampereella asuville ja kaupungissa vieraileville on tarjolla lukematon määrä mahdollisuuksia, joiden avulla vapaa-aika kuluu kuin siivillä. Liikunta ja kulttuuri ovat näkyvissä kaikkialla kaupungissa, ja niiden parissa tekemistä ja koettavaa riittää. Maailman saunapääkaupunkina Tampere on täynnä julkisia saunoja, ja kunnon löylyt taatusti kruunaavat minkä tahansa hetken tuoden rentoutta ja hyvää oloa. Tampereella aikaa voi viettää pelkästään olemalla ja pitämällä silmänsä auki. Joskus vain hetkeen tarttumalla päivä saa unohtumattoman käänteen, jonka jälkeen velvollisuuksien pariin palaa jälleen kokemusta rikkaampana.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *